Pages

Thursday, April 21, 2011

perkembangan animasi (kartun) di malaysia...

Hurmm..aku ni xtawlh sgt pun sjarah animasi di malaysia ni, cme sikit2 tu boleh lh nk kongsi ngn korang. Dulu, kartun di malaysia ni bermula ngan kisah2 teladan yang biasenye di ceritakan secara turun temurun dari mulut ke mulut. Jadi bila dh ade teknologi sikit, ia mula dibuat melalui penulisan dan lakaran bagi memudahkan jalan cerita.

Seiring dengan kemajuan dan teknologi, ia mula dbuat dalam bentuk kartun. ini adalah yang mula2 dibuat di malaysia. (aku rasalah)

Kemudian, bermulanya siri animasi yang pertama, iaitu Usop Sontorian. Mengisahkan tentang budak2 kampung yang penuh dengan adat dan suasana kampung.

kartun berunsur superhero turut menjadi tontonan di tv. superhero keluangman dan kawannya tiongman, bersama2 membanteras kejahatan di bandar. adelh sikit2 mcm batman.

lebih hebat lg, aksi animasi di malaysia turut di paparkan di layar perak. filem silat lagenda mngisahkan sekumpulan 5 sahabat yang menentang orang jahat. (ala2 citer hang tuah 5 bersaudara tp versi moden).

tidak lupa juga siri kartun Lat the kampung boy yang turut dikenali di dalam dan luar malaysia.

kartun yang bersifat semangat kesukanan turut menjadi popular. siri anak2 sidek..kisah jagoan badminton malaysia sewaktu mereka masih kecil.

itulah sebahagian yang dapat aku kongsikan pd korang wat mse ni. nnt aku smbung lg ya... :-)

No comments: